3D maskinstyring: Entreprenørbranchen har behov for præcision og effektivt gravearbejde

Forebyg fejl med 3D Maskinstyring

Manglen på kvalificeret arbejdskraft til byggepladserne er et voksende problem. Entreprenørerne leder konstant efter maskinførere. 3D maskinstyring imødekommer denne udfordring og skaber en bedre ressourceudnyttelse på byggepladserne ved at gøre den enkelte maskinfører mere selvhjulpen og produktiv. 

Brugen af 3D maskinstyring øger både maskinudnyttelsen og produktiviteten på byggepladser. Ved hjælp af 3D maskinstyring kan byggebranchen anvende maskinerne til endnu flere opgaver end at flytte materiel og losse lastbiler. F.eks. når der skal afrettes og sættes overflader af. Og hvis gradingen har betydet, at et kloakdæksel er blevet skjult, så kan 3D maskinstyring hurtigt lokalisere det uden at hidkalde landmåler.

 Hos entreprenørfirmaet Gorm Hansen i Danmark er Henrik Vestergaard, Teknisk Ansvarlig, godt tilfreds med de nye teknologiske muligheder, som 3D maskinstyring giver firmaets maskinførere: 

Det er et godt værktøj til at sikre præcis grading, uanset hvor garvet en maskinfører der sidder i førerhuset. Samtidig kan vores maskinførere godt lide, at maskinstyringen giver dem mulighed for at arbejde meget selvstændigt på byggepladsen. Vi kommer hurtigere i mål med afretningsopgaver nu.   

Maskinføreren bliver graveekspert

Uanset niveauet på en maskinfører får 3D maskinstyring en maskinfører til at være en graveekspert. 3D maskinstyring optimerer og præciserer arbejdet på eksempelvis gravemaskiner eller læssere og gør samtidig også maskinførerens arbejde lettere og hurtigere. Med 3D maskinstyring mindskes chancen for at skulle lave omarbejde, da risikoen for fejl er langt mindre. 

Med 3D maskinstyring undgås også brugen af en landmåler, fordi det allerede er inkorporeret i systemet. Det giver mere tid til håndmændene at arbejde på andre arbejdsopgaver, som kommer til at effektiviserer tiden. Omkostningerne bliver holdt nede, som gør det fordelagtigt at investere i 3D maskinstyring, da det over en længere periode er besparende.

Andre fordele findes også i sikkerheden af 3D maskinstyring. Der kan til tider forekomme fare på jobstedet, hvor der kan være glatte overflader. Ved at mindske tiden for både håndmændene og maskinoperatøren ude på de glatte overflader, mindskes risikoen for skader også, da alt arbejdet kan blive observeret indefra gravemaskinen eller læsseren.

Maskinførerens arbejde bliver løst hurtigere, og medfører maskinen bliver udsat for mindre slitage. Det gør at maskinen kan være i stand i længere tid, da den er udsat for mindre arbejde.

Maskiner til byggeri