Pipetteringsrobot automatiserer opslidende laboratorieopgaver

Automatisering af pipettering

 

Et stort antal laboranter bliver hvert år langtidssygemeldt på grund af håndholdt pipettering, der slider hårdt på hænder, håndled og arme.

Flere og flere testlaboratorier bruger derfor nu et fleksibelt alternativ til opslidende manuel pipettering: Med små brugervenlige robotter kan det betale sig at automatisere både små og hyppigt skiftende pipetteringsopgaver i laboratoriet et arbejdsmiljøforbedrende supplement til de eksisterende store laboratorierobotter.

Danskudviklede pipetteringsrobotter har blandt andet aflastet de hårdt belastede bioanalytikere blandt andet i COVID-19 testarbejdet under pandemien. Det forkortede markant den tid, det tager laboratorierne at have svar klar til patienter på, om de er smittet eller ej.

På Herlev Hospital arbejder molekylærbiolog Martin Friis side om side med en pipetteringsrobot:

Robotten pipetterer den levende virus, og den kan pipettere flere prøver på en gang, så vi sparer nu en masse ensidigt gentaget arbejde og mindsker risikoen for arbejdsskader. Vi arbejder i forvejen sikkert, men det er alligevel en god ting, at vi også er mindre i kontakt med den levende virus takket være robotten. Risikoen for at fejlpipettere elimimeres også, når vi automatiserer, fordi robotten følger et mønster og undgår fejl. Alt i alt sænker det stressniveauet på mange fronter for os, så vi får mindre ondt af vores arbejde og minimerer potentielle fejl, siger han. 

Et robotfirma med base i Aarhus har brugt fem år på at udvikle robotten, som i sit grunddesign er fremstillet til at kunne udføre alle mulige opgaver, og der bygges løbende flere og flere funktionaliteter på. En malingproducent har udviklet en pigmenteret, hvid maling til vindmøller med yderligere forbedret modstandsdygtighed over for vind og vejr. Tilsammen kan de tilbyde op til seks gange hurtigere reparation med mindre nedetid og længere vedligeholdelsescyklusser.

Markedet vokser globalt, nye og større vindturbiner bliver konstant bygget, og erosion er et problem for hele branchen. Nyere forskning viser, at erosion medfører nedsat ydeevne, så der er et stort økonomisk incitament for vindmølleproducenter til at udføre reparationer billigere og mere effektivt.