3D-print med robot overtrumfer konventionelle byggemetoder

Byggeplads med materialer
Produktion af komponenter til vindmøller

Teknologien til at automatisere opførelse af nyt byggeri v.h.a. robotter og 3D print teknologi er nu blevet så moden, at 3D-printere bliver standardudstyr på byggepladserne.

Nu er 3D-printede bygninger blevet et sikrere valg end traditionelle byggemetoder. Forklaringen er, at printeren sammenlignet med konventionelle metoder sparer mange ressourcer: Det går hurtigere, der kræves mindre mandskab og de får sundere arbejdsmiljø. Der kan bruges mere bæredygtige og lokale materialer, så transport og leveringstid også minimeres.

Hvor lang tid det i praksis vil tage at printe en specifik bygning, og hvad det kræver for en størrelse printer og hvilken mængde materialer, kan nu også hurtigt beregnes. Der findes en konfigurator til 3D-bygningsprint med robot. Den er online og koster ingenting at bruge. Konfiguratoren viser eksempelvis, at printeren lag for lag kan opføre en villa på 170 kvadratmeter på 26 timer.

Der er potentiale for at fordoble produktiviteten i den travle byggebranche ved at realisere potentialet for automation ifølge konsulenthuset McKinsey. Derfor har den globale byggebranche for alvor fået øjnene op for, at robot 3D-printere vil blive standardudstyr på morgendagens byggepladser.

Automatiseret overgår manuel

Omkostningerne til at bygge med 3D-print har krydset kurven for, hvad det koster at bygge med konventionelle metoder. Der indgår mange parametre i sammenligningen som eksempelvis omkostninger til materialer, behovet for armering, prisen for og tilgængeligheden af arbejdskraft, længden af byggeperioden, erfaringen hos dem der betjener printeren med mere.

En af verdens fem største producenter af beton har valgt at samarbejde med en dansk robotproducent om at udvikle en betonblanding, designet specielt til opførelse af robot 3D-printede bygninger. Når eksempelvis en entreprenør bestiller en robot 3D-printer, får han en komplet pakke med både printer, beton-blandemaskine og et sæt tilsætningsstoffer, der gør, at man kan lave en 3D printbar beton på baggrund af den cement, sand og grus, der findes i det pågældende område. Udgiften til beton reduceres typisk til en tiendedel af prisen sammenlignet med de mørtler, som hidtil er blevet anvendt med den nye 3D-teknologi i de første år.

 

Se eksempler på 3D printede byggeprojekter: https://cobod.com/projects-partners/